سارا عرفانی از نویسندگان موفق ادبیات انقلاب اسلامی و نامزد چهره سال هنر انقلاب گفت: هنر را نمیتوان با بخشنامه و دستور ماندگار كرد. یك اثر هنری بهویژه در عرصه هنر انقلاب اسلامی زمانی ماندگار میشود كه بتواند بر قلبها اثر بگذارد و این اتفاق نمیافتد مگر زمانی كه اثر از قلب هنرمند برخیزد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، سارا عرفانی در گفتوگو با ستاد خبری هفته هنر انقلاب اسلامی حوزه هنری، درباره تاثیرگذاری امروزین فرهنگ و هنر مقاومت در آحاد مردم گفت: من به هیچ وجه با اینكه برخیها معتقدند هنر مقاومتی مردمی نشده و نتوانسته با مخاطب ارتباط گسترده پیدا كند، موافق نیستم. در چند سال اخیر، اكثر كتابهای پرفروش به ادبیات مقاومت و دفاع مقدس مربوط میشود. كتابهایی مثل «من زندهام»، «دا»، «پایی كه جا ماند» و «دختر شینا» مثالهایی از ادبیات مقاومت هستند كه با بیان تاریخ شفاهی و در حقیقت با نگارش بخشی از واقعیت تاریخی كشور ما در دوران مقاومت، توانستهاند با اقبال خوبی از سوی مخاطب مواجه شوند و همین نشان میدهد اگر كاری صادقانه نوشته شود، مخاطب با آن ارتباط برقرار میكند.
نویسنده «پنجشنبه فیروزهای» گفت: اینكه هنر را نمیتوان با بخشنامه و دستور ماندگار كرد، قطعا درست است. یك اثر هنری به ویژه در عرصه هنر انقلاب اسلامی زمانی ماندگار میشود كه بتواند بر قلبها اثر بگذارد و این اتفاق نمیافتد مگر زمانی كه اثر از قلب هنرمند برخیزد و بتواند در عین حال كه به مضمون تاكید دارد، از فرم به درستی استفاده كند.
عرفانی در پاسخ به این سوال كه در شرایطی كه در حوزههای فرهنگی مثل ادبیات و هنرهای نمایشی بحران مخاطب وجود دارد، وظیفه هنرمند چیست؟ گفت: به نظرم در بعضی بخشها، بعضی هنرمندان دچار تكرار و كلیشه شدهاند و مخاطب با آن ها ارتباط برقرار نمیكند. ما باید بتوانیم مضامین متعالی و عمیق را در قالبی جذاب و غیر تكراری به مخاطب عرضه كنیم تا او هم لذت ببرد و هم برایش مفید باشد. از طرفی بعضی كارها فرمایشی و سفارشی انجام میشود و هنرمند الزاما به كارش اعتقادی ندارد. مخاطب هم این عدم صداقت را میفهمد و با آن ارتباط برقرار نمیكند. در مورد «پنجشنبه فیروزهای» خیلی از خوانندگان كتاب به من گفتند این كتاب به ما دروغ نمیگوید و سطر به سطر كتاب را كه میخوانیم، حس میكنیم نویسنده با ما صادق است و حرفهایی را نزده كه خودش به آنها اعتقاد نداشته باشد و از سر اجبار گفته باشد. پس وقتی ما با مخاطب باهوش مواجه هستیم، باید دقیق كار كنیم.
وی ادامه داد: گاهی متاسفانه هزینههای گزافی میشود و كاری به هنرمندی سفارش داده میشود كه خودش با مضمون آن بیگانه است و با آن سنخیتی ندارد. به جرئت به شما میگویم تمام آن هزینه هدر رفته است، چون به دل مخاطب نمینشیند و همان احساس تظاهر و ریاكاری را از اثر برداشت میكند. برای همین خیلی از مخاطبان به برخی از كارهای دینی مشكوك هستند. امیدوارم به زودی نویسندگان متعهدی آنقدر آثارِ خوبِ دینیِ از دل برآمده، بنویسند كه این نگاه اصلاح شود.
سارا عرفانی در پایان با اشاره به جلوه مثبت برگزاری هفته هنر انقلاب اسلامی و حضور فعالانه حوزه هنری در عرصه فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی، گفت: امیدوارم برگزاری این جشنها و جشنوارهها در كنار تمام جنبههای مثبتی كه دارد، به برگزیدگان این امكان را بدهد كه بتوانند با آسودگی خیال و حمایتهای معقول و منطقی، به خلق آثار بهتر و پربارتر بپردازند. نویسندگان برای نوشتن آثارشان با محدودیتهایی مواجه هستند. چه خوب است وجود نهادی كه هر از گاهی سراغی از نویسندگان متعهد میگیرد، حال آن ها را میپرسد و به شكلی كه امكان دارد، در خلق اثر از او حمایت میكند. البته باز هم تأكید میكنم كه این، با سفارشی نویسی تفاوت دارد.
هفته هنر انقلاب اسلامی از 20 تا 27 فروردینماه 1395 با معرفی چهره سال هنر انقلاب در حوزه هنری برگزار میشود.
منبع: پایگاه خبری حوزه هنری